Styrelsemöten och styrelsearbetet
Styrelsen ska alltid ha en lämplig sammansättning, med tanke på verksamhetens nuvarande och förväntade utveckling, och styrelseledamöter med skiftande bakgrund som såväl individuellt som kollektivt besitter nödvändig expertis och erfarenhet. En jämn könsfördelning bör eftersträvas.
I styrelsens främsta uppgifter ingår att:
- Fastställa bolagets övergripande mål och strategi.
- Besluta om anskaffning av kapital.
- Identifiera hur bolagets risker och affärsmöjligheter påverkas av hållbarhetsaspekter.
- Tillsätta, utvärdera och vid behov entlediga vd.
- Säkerställa att det finns effektiva system för uppföljning och kontroll av bolagets verksamhet och de risker för bolaget som dess verksamhet är förknippad med.
- Säkerställa att det finns en tillfredsställande kontroll av bolagets efterlevnad av lagar och andra regler som gäller för bolagets verksamhet samt efterlevnad av bolagets interna riktlinjer.
- Fastställa erforderliga riktlinjer för bolagets agerande i samhället i syfte att säkerställa dess förmåga att skapa långsiktigt värde.
- Säkerställa att bolagets externa kommunikation präglas av öppenhet samt är korrekt, relevant och tillförlitlig.
- Säkerställa att bolagets organisation har tillfredsställande system för redovisning, förvaltning av medel och att bolagets finansiella ställning i allmänhet säkras av tillfredsställande system för intern kontroll.
- Fortlöpande utvärdera bolagets och koncernens finansiella och skattemässiga ställning.
Styrelsens sammansättning
Enligt bolagsordningen ska Lundin Energys styrelse bestå av minst tre och högst tio ledamöter med maximalt tre suppleanter, och antalet ledamöter beslutas varje år av årsstämman. Styrelseledamöterna väljs för en mandatperiod om ett år. Inga suppleanter har valts och ingen av styrelsens ledamöter är utsedd av någon arbetstagarorganisation. Styrelsen har till sitt stöd en bolagssekreterare som inte är styrelseledamot. Utsedd bolagssekreterare är Henrika Frykman, Vice President Legal på Lundin Energy.
Styrelsemöten och styrelsearbetet
Utöver det konstituerande mötet efter årsstämman hålls normalt minst sex ordinarie styrelsemöten per kalenderår enligt en årlig arbetscykel. Vid dessa möten ger VD en rapport om bolagets ställning, framtidsutsikter och finansiella situation. Styrelsen erhåller även fortlöpande rapporter och uppdateringar från ledningen om bolagets pågående verksamhet och finansiella ställning samt frågor rörande hållbarhet, riskhantering, juridik och investerarrelationer, i syfte att ge styrelsen möjlighet att på lämpligt sätt följa upp bolagets verksamhet och finansiella ställning. Styrelsen erhåller dessutom regelbundna rapporter från bolagets revisionskommitté, ersättningskommitté och hållbarhetskommitté i frågor som delegerats till, eller beaktats av, kommittéerna.
Ersättningskommitté
Ersättningskommittén bistår styrelsen i ärenden som rör bolagsledningens ersättning och håller sig informerad om ersättningsprinciper, ersättningar och andra anställningsvillkor för bolagsledningen, samt förbereder styrelsens och årsstämmans beslut i dessa ärenden. Vad gäller ersättning till bolagsledningen är det kommitténs målsättning att erbjuda marknadsmässiga och konkurrenskraftiga ersättningspaket, som tar hänsyn till såväl befattningens omfattning och ansvar som till individens färdigheter, erfarenheter och prestationer. I kommitténs uppgifter ingår även att följa upp och utvärdera bolagets program för rörlig ersättning, tillämpningen av ersättningspolicyn samt aktuella ersättningsstrukturer och nivåer i bolaget. Ersättningskommittén kan också söka råd från externa ersättningskonsulter.
Ersättningskommitténs ledamöter är Cecilia Vieweg, kommitténs ordförande, Grace Reksten Skaugen och Ian Lundin.
Revisionskommitté
Revisionskommittén bistår styrelsen i att säkerställa att bolagets finansiella rapporter upprättas i enlighet med internationella redovisningsprinciper (IFRS), årsredovisningslagen och tillämpliga redovisningsprinciper för svenska bolag noterade på Nasdaq Stockholm. Revisionskommittén övervakar bolagets finansiella rapportering och ger rekommendationer och förslag för att säkra rapporteringens tillförlitlighet. Kommittén har också tillsyn över effektiviteten i bolagets finansiella interna kontroller, internrevision och riskhantering relaterat till den finansiella rapporteringen samt bistår styrelsen i beslutsprocesser som rör dessa frågor. Kommittén följer upp revisionen av bolagets finansiella rapporter och rapporterar vidare till styrelsen. Enligt kommittédirektiven har kommittén också befogenhet att fatta beslut i vissa ärenden, bland annat att å styrelsens vägnar granska och godkänna bolagets delårsrapporter för det första samt det tredje kvartalet. Som en del av den årliga revisionsprocessen har revisionskommittén även regelbunden kontakt med koncernens externa revisor och granskar revisorns ersättning samt opartiskhet och självständighet. Revisionskommittén bistår också valberedningen med att ta fram förslag till val av revisor på årsstämman.
Revisionskommitténs ledamöter är Peggy Bruzelius, kommitténs ordförande, Ashley Heppenstall och Jakob Thomasen.
Hållbarhetskommittén
Hållbarhetskommittén (tidigare kallad ESG/H&S-kommittén) bistår styrelsen med att övervaka bolagets resultat inom miljö, socialt ansvar, bolagsstyrning och väsentliga risker som bolaget kan ställas inför inom dessa områden. Den lämnar även rekommendationer till styrelsen om åtgärder eller förbättringar som bedöms nödvändiga inom dessa områden. I hållbarhetskommitténs uppgifter ingår också att:
- Se över och utvärdera bolagets policyer inom hållbarhet.
- Ta i beaktande hållbarhetsrelaterade frågor, risker, strategier och insatser avseende klimatförändringar.
- Utvärdera bolagsledningens förslag till mål och målsättningar inom hållbarhet .
- Se över granskning och uppföljning av revisioner och planer inom hållbarhet, genomförande och resultat av dessa planer samt granskning av dessa, och lämnar rekommendationer till styrelsen
Hållbarhetskommitténs ledamöter består av Grace Reksten Skaugen, kommitténs ordförande, Torstein Sanness och Jakob Thomasen.